Πρόγραμμα Erasmus+ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (2021-1-FR01-KA220-VET-000024874) με τίτλο “Cooperation project on innovation on Augmented Reality (AR) in public works (CPIARPW)” (Πρόγραμμα Συνεργασίας για καινοτομία στην Επαυξημένη Πραγματικότητα στα δημόσια έργα) και διάρκεια προγράμματος από 01 Νοεμβρίου 2021 έως 01 Αυγούστου 2023
Δεύτερη εταιρική συνάντηση: 10-11 Μαΐου 2022, Senlis Γαλλίας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα γενικά σημεία του προγράμματος, ο στόχος του και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, συζητήθηκε η πορεία του έργου και παρουσιάστηκε η πρόοδος των εργασιών για τις οποίες κάθε εταίρος είναι υπεύθυνος.
Στόχος του προγράμματος: ο σχεδιασμός εφαρμογής, βασισμένης στη θεωρία της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality – AR), για κινητά τηλέφωνα, για την απεικόνιση των υπόγειων δικτύων.
Σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα: 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας
Αναλυτικότερα:
Εταιρική συνάντηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrαsmυs+ COOPERATION PROJECT ΟΝ ΙΝΝΟVΑΤΙΟΝ ΟΝ AUGMENTED REALITY (AR) IΝ PUBLIC WORKS (CPIARPW)
Στις 10 και 11 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των εταίρων στην πόλη Senlis της Γαλλίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (κωδικός προγράμματος: 2021-1-FR01-KA220-VET-000024874)) με τίτλο “Cooperation project on innovation on Augmented Reality (AR) in public works (CPIARPW)” (Πρόγραμμα Συνεργασίας για καινοτομία στην Επαυξημένη Πραγματικότητα στα δημόσια έργα).
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συνεργάζεται με πέντε οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από την Ιταλία, την Τουρκία και τη Γαλλία, που είναι και η συντονίστρια χώρα Η διάρκεια του προγράμματος είναι 22 μήνες (από 01 Νοεμβρίου 2021 έως 01 Αυγούστου 2023).
Εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας στη συνάντηση συμμετείχαν η υπεύθυνη προώθησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, κα Ευαγγελία Τριανταφύλλου, και ο εκπαιδευτικός και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας κοc Αντώνιος Αφορόζης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο συντονιστής παρουσίασε τα γενικά σημεία του προγράμματος, τον στόχο του και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Στη συνέχεια, συζητήθηκε διεξοδικά η πορεία του έργου και παρουσιάστηκε από τον κάθε εταίρο η πρόοδος των αρμοδιοτήτων για τις οποίες είναι υπεύθυνος, όπως η δημιουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος, το όνομα και ο λογότυπος της εφαρμογής, η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με τα στοιχεία για την απεικόνιση του σχεδίου σωληνώσεων και το ευρωπαϊκά νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία και διάθεση της εφαρμογής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ξενάγηση των συμμετεχόντων στους χώρους διδασκαλίας και τα εργαστήρια του επαγγελματικού λυκείου Vocational High School Amyot D’inville, που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος. Επίσης, οι εκπρόσωποι των εταίρων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την ομάδα των μαθητών που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος εκ μέρους του γαλλικού επαγγελματικού λυκείου, οι οποίοι παρουσίασαν την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που δημιούργησαν για τις ανάγκες της εφαρμογής.
Στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που θα δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ μαθητών. Η εφαρμογή, βασισμένη στη θεωρία της επαυξημένης πραγματικότητας (Αυgmented Reality – ΑR), θα αποσκοπεί στην απεικόνιση των υπόγειων δικτύων (παροχή νερού, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες), έτσι ώστε οι χειριστές να είναι ενημερωμένοι πριν την κατασκευή τάφρων ή εκτέλεση χωματουργικών και άλλων εργασιών. Με τον τρόπο αυτόν, θα αποφεύγονται εργατικά ατυχήματα και θα ολοκληρώνονται οι εργασίες πιο άμεσα και αποτελεσματικά.